100% Italian selected by Zero-Z design

zondag 25 september 2022
  • Flat
  • Flat
  • Flat
  • Flat
  • Flat

Flat

De ontwerpers Alberto en Francesco Meda hadden met Flap al een zeer succesvol akoestisch paneel binnen de Snowsound® collectie. Ook bij de variant hierop genaamd Flat was het uitgangspunt het creëren van een akoestisch wandpaneel dat niet verstopt of bedekt hoefde te worden. Flat heeft in tegenstelling tot Flap een vlakke voorzijde en combineert de voordelen van tweezijdig akoestische panelen, licht van gewicht en de unieke Snowsound® technologie. Het paneel is opgebouwd uit polyestervezels en heeft verschillende dichtheden. Dit zorgt voor een optimale, selectieve geluidsabsorptie binnen een groot frequentiebereik. Resultaat: hogere productiviteit op de werkvloer en fors minder omgevingsruis in omgevingen waar mensen elkaar ontmoeten. Flat is meer dan een akoestisch paneel; het is een esthetisch hoogstaand designobject waarmee eindeloos gecombineerd kan worden.
Flat heeft het Greenguard certificaat verkregen omdat het voldoet aan de strenge eisen voor chemische uitstoot.

De akoestische Flat panelen zijn 360º roteerbaar om de as van de montagesteun. Door de bevestigingsring aan de achterzijde van het paneel strak of losser aan te draaien zal het roteren zwaarder of lichter gaan. Naast roteren kunt u de panelen op de 10 cm. diepe montagesteun ook kantelen. Ook deze instelling is 'traploos'. Door het roteren en kantelen kunt u de panelen in iedere gewenste positie plaatsen.

De Flat panelen zijn verkrijgbaar in twee afmetingen. Het grondvlak is respectievelijk 38x73 cm. en 76x75 cm.  Naast de wanduitvoering is er ook vrijstaande variant met 12 panelen. De afmetingen hiervan zijn: 38x117x79 cm.

Snowsound® Technology
De Flat panelen danken hun briljante akoestische eigenschappen aan de gepatenteerde Snowsound® technologie. Het voornaamste aspect van deze techniek is het gebruik van materiaal met verschillende dichtheid in hetzelfde paneel. Deze variabele dichtheid stelt het paneel in staat tot selectieve absorptie bij verschillende frequenties hetgeen resulteert in een optimale akoestische situatie voor de omgeving. Een opmerkelijk resultaat gezien de geringe maatvoering en dikte.

 
Bezoek ook onze volledig aan akoestiek en Snowsound® gewijde website www.akoestiekexpert.nl

Meer informatie:

Wat is geluid

Geluid wordt gevormd door herhaaldelijk reflecterende golven tussen vaste oppervlakken met beperkte absorptiecapaciteit zoals bijvoorbeeld beton, steen of glas. In ruimten met dergelijke 'harde' materialen ontstaat vaak een hinderlijke echo die comfortable luisteren en converseren belemmerd. Ter verbetering van de akoestiek in dergelijke ruimten is het noodzakelijk om geluidsabsorberende materialen toe te passen.

 

Akoestisch comfort

Dankzij de Snowsound technologie is het zeer eenvoudig om door toepassing van Flap panelen akoestische correcties te bereiken in zowel bestaande als nieuwe ruimtes. Dankzij dit innovatieve product is het eindelijk mogelijk om tegemoet te komen aan de noodzaak om te kunnen leven en werken in een 'rustige' ruimte door het reduceren van vervelende akoestische nagalm.
Het paneel is beplakt met een polyster bekleding van Trevira CS.
Polyester vulling met hoge dichtheid.
Polyester vulling met gemiddelde dichtheid.
Polyester vulling met lage dichtheid.
Verstevigde rand, rondom.
  De gepatenteerde Snowsound technologie is gebaseerd op het gebruik van panelen die zijn samengesteld uit materiaal met verschillende dichtheid. Hierdoor is het paneel in staat tot selectieve absorbtie van verschillende frequenties.  
Traditionele producten blijken minder goed in staat te zijn om frequenties in het middengebied (tussen 500Hz en 2000Hz) te absorberen. De frequenties van het menselijk spraakniveau bevinden zich in dit middengebied en zijn het meest relevant om te absorberen om zo het akoestiche klimaat in een ruimte aanzienlijk te verbeteren. De gepatenteerde Snowsound technologie richt zich met name op het midden en hoge frequentie niveau en zorgt bijvoorbeeld voor een absorptie van maar liefst 94% bij 1250Hz.

Flap is 'klasse A' getest

De Flap panelen zijn getest in een 'weerkaatsing ruimte' volgens de UNI EN ISO 354 normering met als resultaat een "Class A sound absorption" certificering conform de UNI EN ISO 11654 standaard. De eerste grafiek laat het testresultaat zien. Horizontaal is de frequentie in Hz uitgezet van 100Hz tot 500Hz. 

De rechter grafiek laat het testresultaat zien van een test met de Kundt buis (UNI EN ISO 10534-2). Deze methode meet waarden tussen 0 en 1 en 0% en 100% niet vergelijkbaar met de waarden die worden gemeten in de 'weerkaatsing ruimte' (UNI EN ISO 354). De test is uitgevoerd door een bedrijf gelieerd aan de universiteit van Ferrara.

Verklaring bij de grafiek:

1. ondanks de geringe dikte van de panelen worden de lage frequenties (onder 500Hz) relatief goed geabsorbeerd. Dergelijke lage tonen zijn doorgaans moeilijk te dempen.
2. de frequenties in het middengebied (tussen 500Hz en 2000Hz) waartoe de menselijke stem behoort, worden zeer goed geabsorbeerd.
3. de hoge tonen (boven 2000Hz) worden eerder gereflecteerd in plaats van geabsorbeerd door de panelen maar gezien het feit dat deze tonen al worden geabsorbeerd door de ruimte zelf (muren, stoffering, meubilair en de aanwezige personen) is dit niet bezwaarlijk.

 Alberto & Francesco Meda

Vader Alberto en zoon Francesco Meda werken sinds 2008 samen en hebben voor Caimi Brevetti een tweetal akoestische producten ontworpen; Flap in 2013 en Sipario in 2015. 

Francesco is geboren in 1984 en studeerde in 2006 af als Industrial designer aan het Istituto Europeo of Design te Milaan. Na een paar jaar in Londen te hebben gewerkt, onder andere in de studio van Ross Lovegrove keerde Francesco in 2008 terug naar Milaan om Alberto te assisteren in zijn projecten voor vooraanstaande fabrikanten zoals Alias, Vitra, Alessi en Kartell.

Alberto Meda is geboren in 1945 en studeerde aan de Politecnico in Milaan waar hij in 1969 afstudeerde als Master in Mechanical Engineering. In 1973 trad Alberto in dienst bij Kartelle als technisch manager. Vanaf 1979 werkte Alberto als free-lance designer voor tal van bedrijven waaronder Alfa-Romeo, Alias, Alessi, Luceplan, Philips en Olivetti. Alberto's ontwerpen zijn veelvuldig onderscheiden met belangrijke Internationale design prijzen en veel ontwerpen worden permanent tentoongesteld in musea over de hele wereld.

Contact met Zero-Z design

  
     

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw e-mailadres in voor ontvangst van onze nieuwsbrief.